Tick, Tick, Boom!

ttb_logo

Tick Tick Boom draaide in het eerste gedeelte van 2014 in 35 theaters in Nederland!

De Volkskrant

“Tintelende theaterervaring”

De Telegraaf

“Passie, het vakmanschap en intimiteit”

Tick, Tick, Boom! is een grotendeels autobiografisch stuk van Jonathan Larson, met als thema het volgen van dromen en het vechten voor originele ideeën. Het gaat over liefde, ambitie, vallen en weer opstaan. Jonathan komt terecht in een dertigersdilemma: Waar sta ik nu? Wat heb ik bereikt? Is dit nu alles? Het persoonlijke verhaal wordt verteld in een combinatie van pop, rock én musical. Een stijl waarin de maker van Rent duidelijk herkenbaar is.

Tick, Tick, Boom! tourde tot en met 3 mei 2014 langs theaters in heel Nederland. Regie en vertaling waren in handen van Koen van Dijk. De cast bestond uit John Vooijs, Renée van Wegberg en Sander van Voorst tot Voorst.

Cast

Jonathan

John Vooijs speelt Jonathan, een veelbelovende componist – een rol die is gebaseerd op Jonathan Larson zelf. Jonathan is bijna dertig, werkt in een eetcafé, maar wacht op en droomt van zijn grote doorbraak als schrijver/componist van belangwekkend muziektheater. Wat te doen? Hij wordt heen en weer getrokken tussen zijn passie (als componist) en zijn verstand. Jonathan vraagt zich af of de offers die hij moet brengen voor zijn carrière het uiteindelijk waard zijn.

John Vooijs is momenteel nog te zien als Tarzan in Stuttgart. Die rol speelde hij ook in Nederland, nadat hij deelnam aan het televisieprogramma Wie wordt Tarzan? en daarin als tweede eindigde. Verder speelde hij in ondermeer Rembrandt de musical, Mamma Mia en in We Will Rock You, waarin hij de rol van Galileo vertolkte.

Bij Op zoek naar Joseph eindigde John weer als tweede, maar hij speelde deze rol vervolgens wel diverse keren in Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Verder verleende hij zijn medewerking aan verschillende TV-programma’s, maakte hij zijn speelfilmdebuut in Sam, de film en heeft John een solo-CD op zijn naam staan.

jonathan

Suzan

Renée van Wegberg speelt Suzan, de vriendin van Jonathan. Ooit was Suzan een veelbelovende danseres, maar ze koos voor een onderwijsbaan buiten de culturele hoofdstad. Zij wil met Jonathan een gezin stichten en vraagt hem zijn dromen van een kunstenaarsleven vaarwel te zeggen…

Renée van Wegberg studeerde in 2007 af aan de Muziektheateracademie aan het Rotterdams Conservatorium. Renée speelde Grace Farell in de musical Annie in het Efteling Theater, seizoen 2006 – 2007. In 2008 vertrok ze naar We Will Rock You in Köln en speelde regelmatig de rol van Ozzy. In de productie Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat vertolkte ze de rol van Vertelster, waarvoor ze genomineerd werd voor een John Kraaijkamp Award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol. In seizoen 2010-2011 toerde ze met Urinetown door het land als Lot Kleinhart. Ook was Renée de alternate voor de rol van Elphaba in de musical Wicked. Tevens was Renée te zien in een hommage aan Hitchcock: De man die het wist.

ReneeVanWegberg_fotoJaneyVanIerland_IMG_0677a

Michael

Sander van Voorst tot Voorst speelt Michael, Jonathans beste vriend. In het verleden was hij
acteur, maar hij is overgestapt naar het bedrijfsleven en is daar nu een grootverdiener. Hij probeert Jonathan aan een vaste baan te helpen, zodat er ook voor hem een eind komt aan ‘dat onzekere artiestenbestaan’.

Van augustus 2011 tot januari 2014 maakte Sander onderdeel uit van de cast van Soldaat van Oranje. Sander studeerde in Amsterdam aan de Frank Sanders’ Akademie voor Musicaltheater, waar hij in 2007 afstudeerde. Na zijn afstuderen werkte hij in Disneyland Parijs. Hij was hier te zien in verschillende parades en grote shows. Na een jaar in het buitenland besloot hij verder te studeren aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Hier studeerde hij in 2011 af in de richting Muziektheater. Gedurende zijn opleidingen speelde hij verschillende hoofdrollen in onder andere Nine (regie: Julia Bless) en A Little Night Music (regie: Sieta Keizer).

sander_van_voorst_tot_voorst

Ook schreef en speelde hij verschillende solo-programma’s. Hij kreeg tijdens zijn opleidingen zanglessen van o.a. Edward Hoepelman, Katrien Verheijden en Harry Ruijl. Ook volgde Sander masterclasses en workshops bij Simone Kleinsma, Jon van Eerd, Marianne van Wijnkoop, Koen van Dijk, Brigitte Odett en vele anderen.

Regie en vertaling

Koen van Dijk

De regie, bewerking en vertaling van Tick, Tick, Boom!, is in handen van Koen van Dijk.

Koen van Dijk is schrijver, vertaler en regisseur en betrokken bij vele nieuwe musicalproducties. Zo is hij de schrijver van het scenario en de originele teksten van Cyrano – De musical (geproduceerd in Nederland, België, de Verenigde Staten, Duitsland en Japan). Voor de Broadway-productie van Cyrano (1993) ontving hij twee Tony nominaties; voor Best Book en Best Original Score. Ook de musicals Joe (1997) en Rex (2001) zijn, in samenwerking met componist Ad van Dijk, van zijn hand.

Nu de vertaling van het script rond is, neemt Koen de regie van Tick, Tick, Boom! voor zijn rekening. “Ik vind het heel erg leuk om dit stuk te vertalen en te regisseren. Op mijn negenentwintigste heb ik zelf mijn baan opgezegd om Cyrano te gaan schrijven. Ik herken dus veel in de keuzes waar Jonathan Larson destijds voor stond!”

Foto: Piet van der Veen
Foto: Piet van der Veen

Muzikale leiding

Hans Kaldeway

Tick, Tick, Boom! is een heel intens muziektheaterstuk”
Hans Kaldeway is verantwoordelijk voor de muzikale leiding van Tick, Tick, Boom!.

Hans is dirigent, componist, arrangeur en pianist/zanger. Hij volgde de opleiding Koordirectie Lichte Muziek (bij onder anderen Tijs Krammer), die hij cum laude afsloot.

Als dirigent en muzikaal leider werkte Hans bij verschillende muziektheaterproducties als Theater Ongezien (2012), De Vliegende Hollander van Appingedam (2009-2011), The Wizard of Oz (2005) en de opera Stundenlang (2004). Daarnaast is hij muzikaal leider en arrangeur van vocal group Tous les oiseaux d’Europe uit Groningen. Als muzikant speelde Hans bij enkele voorstellingen van de theatergroep Dogtroep, bij de musical Tsjechov met onder anderen Boudewijn de Groot en Alex Klaassen, en bij vele kortlopende projecten met Gerard Ammerlaan, Hanneke Kappen, Gerry Arling en het Mondriaan Strijkkwartet.

Hans is een veelgevraagd arrangeur en componist voor vocale groepen. Ook schreef hij voor onder meer het Nederlands Blazers Ensemble. Hij treedt op als jurylid voor korenfestivals en als coach en workshopleider voor zangers, koren en vocal groups. “Ik vind het geweldig om deel uit te maken van deze productie. Tick, Tick, Boom! is een heel intens muziektheaterstuk, met veel persoonlijke elementen en dat voel je.”

PJV_0836 - Version 2

Eric Goossens

Decorontwerp

Eric Goossens ontwierp is verantwoordelijk voor het decorontwerp van Tick, Tick, Boom!

Eric studeerde in 1992 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.Hij ontwierp decors voor o.a. de musicals Amandla! Mandela, Joseph and The Amazing Technicolour Dreamcoat, Blood Brothers, De Zevensprong, Tita Tovenaar en de opera’s Maria de Buenos Aires, L’Ipermestra, La Barca en Granida.

Voor televisie was hij art-director van dramaseries als Missie Warmoesstraat en In de Praktijk en ontwierp hij decors voor ondermeer Het Zandkasteel en Biba Boerderij. Verder was hij ontwerper van de interactieve tentoonstelling Zoom Safari voor het Instituut voor Beeld en Geluid en maakte hij interieurontwerpen voor o.a. La Bloemen Productions, Sky High TV, Eye To Eye Media en theater M-lab. Ook is hij docent op de Nederlandse Televisie- en Filmacademie.

Eric Goossens
Tick, Tick, Boom! was last modified: januari 18th, 2021 by Bastiaan